oktober 17

Tips uit de traditionele Chinese geneeskunde om gaatjes te voorkomen

0  comments

De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) biedt vele inzichten als het gaat om het voorkomen van gaatjes. Door de balans in je lichaam te herstellen en je spijsvertering te verbeteren, kan TCG helpen bij het behouden van een gezond gebit. In dit artikel bespreken we een aantal tips uit de Chinese geneeskunde voor het voorkomen van gaatjes.

Speekselproductie 

Speeksel speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de tanden tegen gaatjes. Het helpt bijvoorbeeld voedselresten te verwijderen en remineraliseert het tandglazuur. Volgens de TCG kan het kauwen op bepaalde kruiden, zoals gember en zoethout, de speekselproductie stimuleren. Ook het drinken van groene thee, bekend om zijn antibacteriële eigenschappen, kan je mondgezondheid bevorderen. Tot slot is regelmatig water drinken eveneens erg belangrijk om je speekselniveau op peil te houden. 

Spijsvertering 

Een goede spijsvertering is vanuit TCG-perspectief van groot belang voor een gezond gebit. Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt, kan dit leiden tot een opeenhoping van voedselresten en de groei van schadelijke bacteriën in je mond. Door de spijsvertering te stimuleren met behulp van bepaalde kruiden en specerijen, zoals kardamom en venkel, kan je algehele mondgezondheid verbeteren. Het is ook aan te raden om gekookt voedsel te eten, omdat dit makkelijker verteerbaar is dan rauw voedsel en minder druk op je spijsverteringssysteem legt. Op de website vinktandtechniek.nl vind je meer tips over het verbeteren van je mondgezondheid.

De tongschraper techniek 

Tongschrapen is een oude TCG-techniek die erop gericht is de tong te reinigen en de ophoping van bacteriën te verminderen. Door regelmatig je tong te schrapen, bij voorkeur ’s ochtends, kun je schadelijke bacteriën verwijderen die anders gaatjes en slechte adem kunnen veroorzaken. Een tongschraper van koper wordt in de TCG als bijzonder effectief beschouwd vanwege de natuurlijke antibacteriële eigenschappen van dit metaal.

Tandvleesmassage

Tandvleesmassage is een techniek uit de TCG die de bloedcirculatie in het tandvlees bevordert. Door zachtjes met je wijsvinger langs de tandvleesrand te masseren, kun je de toevoer van voedingsstoffen naar je tandvlees stimuleren. Regelmatige tandvleesmassage kan helpen bij het voorkomen van tandvleesproblemen en het versterken van de weefsels rondom je tanden.

Natuurlijke mondverzorgingsproducten 

In de TCG wordt altijd de voorkeur gegeven aan natuurlijke mondverzorgingsproducten boven kunstmatige alternatieven. Voorbeelden van dit soort producten zijn kruiden zoals munt, kruidnagel en groene thee. Deze kruiden bevatten verbindingen met antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen. Het gebruik van tandpasta op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals kokosolie of zeezout, kan je mondgezondheid op de lange termijn dus verbeteren. 


Andere bekeken ook

Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>