oktober 2

Bij deze sporten moet je geestelijke gezondheid voorop staan

0  comments

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook goed voor je brein. Zelfs de simpelste sportieve activiteiten zoals wandelen, kunnen ervoor zorgen dat je je hoofd leegmaakt en minder stress ervaart. Maar voor andere sporten is het juist belangrijk dat je psychen in orde zijn.

Sporten en het effect op je geestelijke gezondheid

Als je kiest voor een sport als wandelen, heeft dit positieve gevolgen op je mentale gezondheid. Ook bij het boksen kun je je frustraties kwijt, maar tegelijkertijd is het wel belangrijk dat je bij professionele wedstrijden goed tegen je verliest kunt. Er zijn ook sporten waarbij je beter van tevoren maar van je psychische problemen af kunt zijn. Zo moet je heel wat mensenkennis hebben en helder van geest zijn als je gaat pokeren. Een sport waarbij veel sporters problemen met hun prestaties ervaren als ze problemen tussen de oren hebben, is darts.

Wandelen

Wandelen. We kunnen het iedereen van harte aanbevelen. Als je even niet naar de sportschool kan vanwege een blessure, kun je toch voldoende thuis doen om ervoor te zorgen dat je gezond blijft. Want het is belangrijk dat je niet alleen fysiek, maar ook geestelijk gezond blijft. Uit onderzoek van wetenschappers van de University of Connecticut blijkt dat zelfs als je niet intensief sport, maar gewoon wandelt, dit beter is voor je humeur. Wandelen kan zelfs beter voor je psychen zijn dan als je jezelf uren in het zweet werkt, door intensief te sporten.

Uit het onderzoek blijkt wel dat des te meer je zit, des te slechter je gezondheid en humeur wordt. Maar als je matig intensief beweegt, zoals bijvoorbeeld bij 20 minuten wandelen, haal je betere psychische prestaties dan als je gaat hardlopen. Dat komt doordat wandelaars vaak minder pijn hebben. Dat betekent echter weer niet dat je daarom moet stoppen met hardlopen, als je blij wordt van deze sport! Maar wandelen kan dus wel veel (meer) positieve effecten hebben.

Boksen

Bij een sport als boksen, snijdt het mes aan twee kanten. Het is heerlijk om jezelf helemaal uit te leven op een kickbag en zo van je stress af te komen. Door het vele slaan, kun je de stress op het werk of de perikelen van thuis, even helemaal loslaten. Je voelt je er achteraf echt vrolijker door. Bovendien krijgt je zelfvertrouwen er een boost van. Door te boksen, kom je erachter wat je lichaam eigenlijk echt kan en heb je ook meer controle over je lichaam. Op deze manier straal je meer zelfverzekerdheid uit. Dat is ook meteen aan je houding te zien.

Tegelijkertijd moet je ook psychisch fit zijn als je kiest voor professioneel boksen. Zit je niet lekker in je vel, dan kan dit leiden tot veel slechtere resultaten in de boksring. Zonder al te veel zelfvertrouwen, is de kans groot dat je binnen een paar seconden van je tegenstander verliest. Dit is dan ook de reden waarom veel professionele boksers gebruikmaken van de diensten van een sportpsycholoog.

Poker

Ga je pokeren? Laat dan je psychische problemen het liefst thuis. Anders kun je last krijgen van een verschijnsel dat ‘poker tilt’ heet. Bij poker tilt heb je last van emotionele onrust en is het moeilijk om goede besluiten te maken. Heb je slechte kaarten in handen, dan krijgen de emoties de overhand. Daardoor neem je vaak beslissingen die niet goed overwogen zijn, of neem je te veel risico. Op deze manier krijg je alleen maar slechtere kaarten en glijd je steeds verder af in de wedstrijd.

Wanneer je cruks omzeilen toepast om te pokeren bij een buitenlands online casino, moet je geestelijk ook helemaal in orde zijn. Zorg er dus voor dat je geen gokverslaving hebt en het online gokken mentaal aankunt. Op deze manier kun je succesvoller worden in online poker. Let op je emoties en gedachten, haal goed adem en voer intern een gesprek met jezelf.

Darten

Veel darters krijgen tegenwoordig mentale begeleiding. Het verschijnsel ‘darteritus’ steekt al jaren de kop op. Gooi je een slecht gemiddelde en gaan je prestaties steeds verder omlaag, dan neem je deze problemen mee naar je volgende wedstrijden. Het gevolg is dat ook deze wedstrijden niet lekker lopen. Onder meer Dirk van Duijvenbode werd er in het verleden door geplaagd. Veel darters hebben last van rumoerig publiek of tegenstanders die proberen hen af te leiden. Het geschreeuw in het publiek is niet het probleem, maar de irritatie blijft in je hoofd zitten en je kunt het daardoor moeilijk van je afzetten.

Om deze reden kun je maar beter zorgen dat je mentaal fit bent als je aan darten doet. Neem je je problemen mee naar het podium, dan is de kans op verlies groter.


Andere bekeken ook

Hoe blijf je fit op reis?

Hoe blijf je fit op reis?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>