januari 23

Hoeveel geld mag je contant bewaren thuis?

0  comments

Hoe dik is jouw oude sok of die verkreukelde enveloppe vol spaargeld die je thuis verstopt?

Want laten we eerlijk zijn, we dromen allemaal wel eens van een Scrooge McDuck-achtige kluis. Maar hoe zit het nu echt met de regels in 2024 over het belastingvrij bewaren van contant geld thuis?

In dit artikel geven we je antwoord.

Hoeveel geld mag je contant bewaren thuis?

Allereerst, voor de Dagobert Ducks onder ons: in Nederland is er geen limiet voor hoeveel cash je thuis mag hebben. Chill, toch? Maar, en hier komt de ‘maar’, vanaf een bepaald bedrag moet je je spaargeld wel opgeven bij de belastingdienst. Ja, diezelfde belastingdienst die je ook elk jaar herinnert aan je aangifte.

Belastingaangifte en Cash

In 2024 zijn de regels ietsje anders dan vorig jaar. Als je alleenstaand bent, moet je belasting gaan betalen vanaf €653 aan contant geld. Heb je een fiscale partner? Dan begint de belastingteller te lopen vanaf €1.306. Voor de goede orde: in 2023 waren deze bedragen respectievelijk €596 en €1.192. Dus, kleine verhoging, maar toch iets om rekening mee te houden.

Contant Geld en Inboedelverzekering

Oh, en vergeet niet dat je spaargeld ook onder je inboedelverzekering valt. Dus mocht je huis een keer bezocht worden door ongewenste gasten, dan is je cash (tot een bepaald bedrag) verzekerd. Check wel even de voorwaarden bij je verzekeraar, want die veranderen nog wel eens.

Advies van het NIBUD

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft ons nog een wijze raad: spaar niet te veel cash thuis. Voor een noodgeval een klein bedrag is prima, maar als je echt serieus gaat sparen, doe het dan bij een bank. Veiliger, en je hoeft niet bang te zijn dat je geld wegvliegt als de kat erop gaat liggen.

Word Miljonair

En nu we het toch over sparen hebben, heb je je ooit afgevraagd hoeveel je elke dag moet sparen om binnen 30 jaar miljonair te zijn? Misschien is het tijd om dat eens uit te rekenen!

Dus mannen, onthoud goed: je mag best een potje hebben voor een regenachtige dag, maar voor het grotere werk kun je beter bij de bank terecht. En vergeet niet, zelfs de dikste sok heeft zijn limieten!


Andere bekeken ook

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>