Oorinfecties komen vooral bij kinderen vaak voor Maar ook als volwassene kun je er last van krijgen met alle pijn en ongemak van dien. Een oorinfectie is het gevolg van bacteriën of virussen die zich nestelen in het middenoor. Dat is het deel van het oor dat met vloeistof gevuld is en achter zich achter het trommelvlies bevindt. Vaak is de kans op een oorinfectie groter na een verkoudheid, keelontsteking of andere luchtweginfectie. Het is belangrijk om een oorinfectie op tijd te herkennen om complicaties te voorkomen, zoals gehoorverlies of aandoeningen zoals mastoïditis, wat een ontsteking in de holte in het bot achter het oor is. We vertellen hoe je de symptomen van een oorinfectie kunt herkennen.
Oorpijn of druk in het oor
Pijn is altijd een duidelijk signaal dat er wat aan de hand kan zijn, en dat geldt ook bij een oorinfectie. Het is vaak dan ook een van de eerste symptomen waar je mee te maken kunt krijgen. Het is pijn die vaak varieert in intensiteit en scherp, kloppend of dof kan aanvoelen. Vaak heb je er meer last van wanneer je ligt, omdat de druk in het middenoor daardoor toeneemt. Een oorinfectie kan een drukkend of vol gevoel in het oor geven, net alsof er vloeistof vastzit in je gehoorgang. Dat geeft het ongemakkelijke gevoel van een verstopt oor. Zelf kun je deze signalen herkennen een plaatsen, maar een kind kan dat moeilijker. Kinderen gaan als ze dit ervaren daarom vaak aan hun oor trekken of hun hoofd tegen iets aan drukken.
Slecht horen
Een verontrustend effect dat een oorinfectie kan hebben, is dat je er slechter door hoort. Dat is dan het gevolg van de ontsteking en de aanwezigheid van vocht in het middenoor, waardoor je gehoor vermindert. Dit is meestal gelukkig een tijdelijk probleem dat vanzelf weer verdwijnt zodra de infectie geneest. Wat je in de praktijk kunt ervaren, is dat het lijkt alsof geluiden gedempt of ver weg klinken. Als de slechthorend na de genezing aanhoudt, is dat reden om aan de bel te trekken bij een arts.
Afscheiding uit je oor
In sommige gevallen kun je bij een oorinfectie te maken krijgen met vloeistof of pus die uit het oor gaat lekken. De afscheiding in kwestie kan helder zijn, maar ook wit, geel of bloederig. Het feit dat het vocht uit je oor komt, betekent dat je trommelvlies gescheurd is als gevolg van de druk van de ophopende vloeistof erachter. Dit is een verontrustend signaal dat reden geeft om direct medische hulp te zoeken, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat je je niet te veel zorgen moet maken, omdat de meeste trommelvliesperforaties vanzelf genezen.
Duizeligheid en evenwichtsproblemen
Niet iedereen beseft even goed hoe belangrijk de rol van het binnenoor is bij het handhaven van ons evenwicht, maar het is wel degelijk zo. Daardoor kan een uitbreidende oorinfectie de evenwichtsorganen aantasten en duizeligheid veroorzaken, met als gevolg dat je een gevoel van instabiliteit gaat ervaren. Als je dit symptoom ervaart in combinatie met oorpijn of afscheiding uit je oor, dan is het verstandig om snel medische hulp in te schakelen.
Koorts
Net zoals bij andere infecties, kan koorts een symptoom zijn. Dit is het gevolg van het lichaam dat aan het vechten is tegen de infectie. Daarbij kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 38 graden of hoger. Hoewel het belangrijk is om dit in de gaten te houden bij jezelf, komt koorts als symptoom vooral bij kinderen voor. Die ervaren vaak ook prikkelbaarheid, huilerigheid en slaapproblemen door de oorinfectie.
Naast de in de inleiding genoemde infecties die een oorinfectie kunnen veroorzaken, kunnen ook allergieën het risico op oorinfecties verhogen doordat ze zwelling en vochtophoping in de oren veroorzaken. Roken of passief roken zorgt voor irritatie van de luchtwegen en bevordert daardoor ook infecties. Vaak in contact komen met (andere) kinderen zorgt ook voor een verhoogd risico op infecties door meer blootstelling aan ziekteverwekkers. En soms heb je echt gewoon pech, omdat anatomische verschillen in de oren of buis van Eustachius je gevoeliger kunnen maken voor oorinfecties. In de meeste gevallen genezen oorinfecties genezen of met behulp van door de huisarts voorgeschreven antibiotica. Ga zeker naar de dokter als je last hebt van ernstige oorpijn, afscheiding uit het oor, hoge koorts, gehoorverlies of duizeligheid, want die symptomen wijzen op complicaties.