Isometrische training

Oefening in stilte, of over de effecten van isometrische training.

In de sportwereld is niets eenvoudiger dan isometrische training. We hebben geen uitrusting of zelfs een sportieve outfit nodig. We kunnen het in elke positie doen, op elk moment van de dag en overal. Het resultaat? Groter uithoudingsvermogen en efficiënte spierstructuur.

Isometrische oefeningen zijn niets anders dan spieren buigen zonder van lengte te veranderen. In de praktijk is het de bedoeling om de spieren van het lichaam te trainen zonder te bewegen – de weerstand die aan de spieren wordt gegeven is voldoende om de gewenste effecten te bereiken.

Isometrische training

Voorbeeld.

We leunen met onze handen tegen de muur en strekken onze armspieren op een manier die we willen verplaatsen. We doen niets, omdat de muur ons weerstaat. Alle inspanningen zijn uitsluitend gebaseerd op spierspanning. Spieren moeten afwisselend gespannen en ontspannen – in verschillende reeksen, meerdere herhalingen.

De bovenstaande oefening ontwikkelt de spieren van de armen en borst, maar door isometrische gymnastiek kunnen we aan elk spierdeel werken. Isometrische contracties, waarop deze vorm van inspanning is gebaseerd, is een permanent element van de training in professionele atleten. Ze vormen ook de basis voor revalidatieoefeningen, compenseren houdingsgebreken en brengen analgesie tijdens de bevalling. Bovendien geven ze uitstekende resultaten bij het opbouwen van spieren en het vormgeven van het lichaam – het lichaam wordt dankzij hen sterker en slanker.

Isometrische training

Isometrische training en spieropbouw.

Isometrische training is niet uitgesloten met andere vormen van fysieke activiteit. Integendeel – het kan ook worden uitgevoerd als onderdeel van de warming-up vóór andere krachttraining of na de juiste oefeningen. Correct uitgevoerde krampen maken het opbouwen van spieren efficiënter en efficiënter. Een enkele isometrische training kan verschillende oefeningen omvatten om dezelfde spierbatch te versterken. We kunnen het staan, zitten of liggen doen. We ondersteunen het rekken van spieren door gebalde vuisten, proberen te verscheuren of iets uit elkaar te duwen of het lichaam in één positie te houden (bijvoorbeeld een stoel).

Een dergelijke inspanning, hoewel statisch en niet erg vermoeiend, helpt om de spieren realistisch te versterken en tegelijkertijd hun groei te ondersteunen. Tijdens het sporten moeten we onthouden om te ademen. Tijdens de samentrekking van de natuurlijke reflex houden we toevallig onze adem in – hier moet het werk worden ondersteund door regelmatige ademhaling. De training zelf kan kort zijn. Individuele isometrische contracties moeten 3-6 seconden duren.

Sending
User Rating 5 (1 vote)

Een afgestudeerde van de Nutritioneel en gezondheid Universiteit van Wageningen. Hij heeft vele praktijken op het gebied van klinische voeding en dieettherapie voltooid. Hij houd zich bezig met problemen van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen. In zijn werk specialiseert hij zich voornamelijk in de regulatie van het lichaamsgewicht, psychodiëteetica en als klinische dieetleer. Dieetleer is voor hem een passie, interesse en een grote bereidheid om te helpen. Past innovatieve werkwijzen toe bij patiënten die vrijwel een garantie voor succes bieden.