juni 27

Onvruchtbaarheid bij mannen verhelpen? Pas deze 5 tips toe.

0  comments

Wanneer een vrouw moeite heeft met zwanger worden, wordt de oorzaak vaak bij haar gezocht. Het probleem kan echter ook bij de man liggen. De kwaliteit van de zaadcellen is niet onbelangrijk, gezien het aantal hindernissen dat deze moeten doorstaan in het lichaam van de vrouw. 

Een goede zaadkwaliteit wordt beoordeeld op drie aspecten:

 • De bewegelijkheid van de zaadcellen
 • Het aantal zaadcellen per zaadlozing
 • De vorm van de zaadcellen

Wanneer één of meerdere van deze aspecten niet in orde is, kan de vruchtbaarheid verminderd zijn. Zaadcellen worden gelukkig elke dag opnieuw geproduceerd en je hebt dus zelf invloed op de kwaliteit van het nieuwe sperma. In dit artikel staan 5 manieren snel je zaadkwaliteit verbeteren en je helpen weer meer vruchtbaar te worden. 

1. Stop met drinken en roken

Van die gewoonten waarvan je al weet dat ze niet goed zijn: drinken en roken. Hieronder wordt toegelicht waarom deze gewoonten niet goed zijn voor de vruchtbaarheid van de man. 

Alcohol 

Alcohol is voor niemand goed en je lichaam is er gewoonweg niet blij mee. Het is dan ook niet verbazend dat alcohol slecht is voor de vruchtbaarheid van een man. Om onvruchtbaarheid te verhelpen kan stoppen met drinken zorgen voor snelle vooruitgang, al helemaal wanneer je stevig drinkt. 

Alcohol heeft namelijk op verschillende manieren een negatieve invloed op de zaadkwaliteit [1]. Niet alleen verstoort het de hormoonhuishouding, waardoor de spermaproductie afneemt, ook heeft het een negatief effect op de afmetingen, vorm en bewegelijkheid van de zaadcellen. 

Goed nieuws! Als je stopt met alcohol drinken, dan herstelt als het goed is de zaadkwaliteit vanzelf. Wil je toch nog een beetje drinken? Kies dan voor af en toe een glaasje rode wijn van natuurlijke oorsprong en vermijd suikerrijke drankjes. 

Roken 

Ook roken kan een erg negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van de man. Het heeft een negatieve invloed op de bewegelijkheid en de vorm van zaadcellen, en op de spermaproductie in het algemeen [2]. 

Ook bij stoppen met roken verbetert de kwaliteit van het sperma als het goed is vanzelf. Dit duurt ongeveer twee tot drie maanden [3]. 

2. Eet volgens het mediterrane dieet

Mediterraan eten kan een positieve invloed hebben op de zaadkwaliteit van de man [4]. Zoals de naam al zegt is de keuken afkomstig uit het gebied rondom de Middellandse zee. Dit dieet bevat veel vezels, gezonde vetten en antioxidanten. 

Onderdelen van het mediterrane dieet:

 • Onbewerkte producten
 • Gezonde vetten uit noten en zaden 
 • Zeevruchten en vis 
 • Volkoren producten 
 • Veel groente en fruit 

3. Beweeg meer

Lang zitten is niet goed voor de kwaliteit van het sperma [5]. Een zittend beroep is daarbij een echte boosdoener. Zorg er daarom voor dat je elke dag 5000 tot 10.000 stappen zet. 

Daarnaast is krachttraining een aanrader wanneer je onvruchtbaarheid wil tegengaan. Dit zorgt namelijk voor een gezonde testosteronspiegel en dus voor een betere vruchtbaarheid. Het is een stuk beter voor je spermakwaliteit om krachtsport te doen, in plaats van duursport. Tijd om gewichten te tillen dus! Het liefst doe je dit 2 tot 3 keer per week. 

4. Neem ondersteunende voedingssupplementen 

Gezonde voeding is belangrijk om onvruchtbaarheid bij een man tegen te gaan. Vitamines en mineralen kunnen dit ondersteunen. De onderstaande voedingssupplementen kunnen niet ontbreken wanneer je je zaadkwaliteit wil verbeteren: 

 • Zink heeft een positieve invloed op de testosteronspiegel en de bewegelijkheid van en hoeveelheid zaadcellen. 
 • Selenium is goed voor de aanmaak, bewegelijkheid en vorm van zaadcellen. 
 • Vitamine D3 draagt bij aan een gezonde hoeveelheid testosteron en een tekort is niet goed voor de bewegelijkheid van de zaadcellen.
 • Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak en bewegelijkheid van voldoende zaadcellen. 
 • Antioxidanten zijn ontstekingsremmend en beschermen (zaad)cellen tegen vrije radicalen. Ze verbeteren ook de doorbloeding in de testikels. 
 • Foliumzuur ondersteunt de productie en kwaliteit van zaadcellen. 

Het voedingssupplement Vruchtbaarheid Man van Natuurlijk Presteren bevat het merendeel van deze ingrediënten incl. de beste vorm van foliumzuur ter wereld (Quatrefolic® 5-MTHF folaat). Wij raden dit supplement daarom aan om de vruchtbaarheid van mannen te ondersteunen.

5. Verlies overtollige kilo’s

Overgewicht heeft een negatieve invloed op de zaadkwaliteit. Mannen met overgewicht hebben een grotere kans op het produceren van minder zaadcellen. Bij obesitas is de kans op een ejaculatie zonder zaadcellen zelfs 80% [6]. Probeer dus je overtollige kilo’s te verliezen, wanneer je je vruchtbaarheid wil verbeteren. 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25277121/ 

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4639396/ 

[3] https://www.ghz.nl/media/swadkz50/04-06-150-roken-en-fertiliteit.pdf 

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38425483/ 

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30869154/ 

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5151180/ 


Andere bekeken ook

Hoe blijf je fit op reis?

Hoe blijf je fit op reis?

Beste Back Stretcher [Test 2024]

Beste Back Stretcher [Test 2024]
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>