Autorijden: het lijkt zo vanzelfsprekend. Tot je op een leeftijd komt, of in een situatie komt, waarbij het niet meer verantwoord is om te rijden. Dan moet je je rijbewijs inleveren. Maar je wilt nog steeds mobiel blijven. Het goede nieuws is dat je je mobiliteit helemaal niet hoeft op te geven. Je mag in Nederland namelijk legaal zonder rijbewijs rondrijden in een voertuig. Hoe dat precies werkt, leggen we in dit artikel uit.
Rijden in je eigen voertuig
Zonder rijbewijs raak je een deel van je zelfstandigheid kwijt. Het heeft zelfs effect op je vrijheid en kwaliteit van leven. Je ziet het misschien niet zitten om afhankelijk te worden van familie, het openbaar vervoer of dure taxi’s. Juist nu wil je graag lekker aan de slag gaan met hobby’s, met je vrienden erop uitgaan of een dagtochtje maken. Maar zonder auto kom je nergens.
Gelukkig mag je in Nederland bepaalde voertuigen wel zonder rijbewijs besturen. Een goed voorbeeld daarvan is een scootmobiel. Waar je vroeger kleddernat werd in de regen op een scootmobiel, vind je vandaag de dag hele mooie overdekte exemplaren. Sterker: ze doen zelfs gewoon denken aan een auto. Deze voertuigen vallen in een andere categorie dan personenauto’s. Daardoor gelden er veel minder strenge regels voor.
Wat is een voertuig zonder rijbewijs?
Voertuigen zonder rijbewijs & rijbewijsvrije auto’s zijn kleine vierwielige voertuigen met een beperkte maximumsnelheid. Je mag ermee op de openbare weg, maar niet mee op alle autowegen en zeker niet op een snelweg. Zo’n voertuig valt onder de categorie ‘scootmobiel’. Kijk je naar een voertuig in de categorie ‘brommobiel’, dan moet je daar vaak wel een rijbewijs voor halen. Grote kans dat als je vroeger op een scootertje hebt gereden, je dat certificaat allang behaald hebt. Dan mag je bijvoorbeeld dus ook rijden in een 45-kilometerautootje.
Deze voertuigen worden steeds moderner. Zo heb je bijvoorbeeld de MOVE Vigorous, wat een luxe overdekte scootmobiel is. Het lijkt in alles op een auto, maar is het niet. Of denk aan de Nipponia Pride: ook een scootmobiel, maar dan in de vorm van een motor. Niet met vier wielen, maar met drie wielen. En toch is het wettelijk nog steeds toegestaan om erop te rijden zonder rijbewijs.
Saai en ouderwets ligt allang achter ons
De scootmobielen van tegenwoordig zijn allang niet meer oubollig en saai. Dat je ouder wordt hoeft ook niet te betekenen dat je die uitstraling moet hebben. Vandaag de dag is een dergelijk voertuig echt een volwaardig alternatief voor de auto. De technologie in de hedendaagse scootmobielen staat niet voor niets.
Veel nieuwerwetse scootmobielen en 45-kilometerautootjes hebben gewoon verwarming, elektrische ramen, navigatie, een achteruitrijcamera en genoeg ruimte voor je boodschappen of bagage.
De regels voor een gehandicapten voertuig met een motor
Een gehandicaptenvoertuig met een motor is alleen een gehandicaptenvoertuig als het aan drie voorwaarden voldoet. De eerste voorwaarde is dat het speciaal gemaakt moet zijn voor mensen met een handicap. Daarnaast mag het voertuig niet breder zijn dan 1,10 meter. En je moet niet harder kunnen rijden dan 45 kilometer per uur.
Goed nieuws: ook als je geen lichamelijke beperking hebt, mag je met een gehandicaptenvoertuig rijden. Dat houdt dus in dat iedereen die zonder rijbewijs wil rijden, op een scootmobiel mag. De vraag is alleen of dat toereikend is, omdat een scootmobiel natuurlijk niet heel snel gaat, en ook de ruimte in een (overdekte) scootmobiel is beperkt. Maar als je het wil, dan kan het.
Let op deze zaken
Voordat je helemaal enthousiast gaat kijken naar scootmobielen bij het welbekende Scootmobiel Centrum: voor alle voertuigen met een motor geldt dat je deze moet verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hiermee verzeker je jezelf tegen de eventuele schade die je met je voertuig aan anderen berokkent. Je moet een sticker van de verzekeraar op je voertuig plakken.
Er geldt wel een minimumleeftijd van 16 jaar. Er geldt echter geen maximumleeftijd. In principe kun je dus in een voertuig rijbewijsvrij rijden tot je over de 100 bent. Wel gelden er maximumsnelheden: op de stoep maximaal 6 kilometer per uur, op het bromfietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden, zowel buiten als binnen de bebouwde kom.
Waar mag ik rijden met een voertuig zonder rijbewijs?
Met een dergelijk voertuig mag je rijden op de stoep, het voetpad, het fietspad, het bromfietspad, en de rijbaan. Je mag niet rijden op autowegen en snelwegen (en dat is maar goed ook). Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Helaas gaat dat nog regelmatig fout.
Zoals je ziet: je hoeft je vrijheid helemaal niet op te geven zonder rijbewijs. Een scootmobiel of een 45-kilometer autootje is een prima optie om lekker mobiel te blijven.