januari 24

Wat is een guilty pleasure?

0  comments

Een guilty pleasure is iets waaraan men stiekem genoegen beleeft, terwijl men weet dat het eigenlijk niet hoort. Het kan een stiekem genot of heimelijk pleziertje zijn. Het begrip guilty pleasure is relatief nieuw, maar het concept bestaat al sinds mensenheugenis.

Bijna iedereen heeft wel een eigenaardigheid waarvan ze liever niet willen dat anderen het zien of weten, maar waar ze achter gesloten deuren ontzettend van kunnen genieten. Het kan gaan om het luisteren naar een nummer dat niet als hip wordt beschouwd, het kijken naar bepaalde films of het lezen van boeken die als “niet cool” worden beschouwd.

Een guilty pleasure is niet meer zo stiekem als vroeger, omdat we tegenwoordig veel meer open zijn over onze voorkeuren en niet meer in hokjes geplaatst willen worden.

De Betekenis van een Guilty Pleasure

Een “guilty pleasure” is een term die gebruikt wordt om iets te beschrijven waarvan iemand geniet, maar zich tegelijkertijd enigszins schuldig of beschaamd over voelt. Dit kan van alles zijn, zoals een bepaald type muziek, een tv-programma, een filmgenre, een specifiek voedsel, of een hobby. Deze gevoelens van schuld of schaamte zijn vaak het gevolg van de perceptie dat deze voorkeuren niet overeenkomen met wat algemeen als ‘normaal’ of ‘hoogstaand’ wordt beschouwd binnen een bepaalde sociale groep of cultuur.

Waarom hebben mensen guilty pleasures?

Mensen hebben guilty pleasures om verschillende redenen. Enerzijds kan het een manier zijn om te genieten van cultuur die als “niet cool” wordt beschouwd in de samenleving.

Het kan een gevoel van vrijheid geven om even niet bezig te hoeven zijn met status en wat anderen van je denken. Anderzijds kunnen guilty pleasures ook dienen als een manier om te laten zien dat je smaak en status hebt, maar dan met een knipoog.

Het kan ironisch zijn en je kunt laten zien dat je van populaire cultuur geniet, terwijl je heus wel weet wat “echte smaak” is. Het delen van guilty pleasures met anderen kan ook zorgen voor gezellige en hilarische momenten. Het kan een manier zijn om jezelf te laten zien en te laten weten dat je niet bang bent om je “geheime genoegens” te delen.

Een voorbeeld van zo’n guilty pleasure kan het luisteren naar een nummer zijn dat je normaal gesproken niet graag deelt. Neem bijvoorbeeld het nummer “Never Gonna Give You Up” van Rick Astley. Hoewel het als een ‘foute‘ jaren 80-hit wordt beschouwd, is het een nummer dat stiekem veel mensen kunnen waarderen. Het kan een gevoel van nostalgie oproepen en tegelijkertijd een beetje ondeugend voelen om ervan te genieten.

Guilty pleasures kunnen ook te maken hebben met bepaalde films of tv-shows. Een voorbeeld hiervan is de populaire serie “The Bachelor” of romantische komedies die niet altijd als ‘hoogstaand’ worden beschouwd.

Het kijken naar deze programma’s kan een manier zijn om even te ontspannen en jezelf te verliezen in een andere wereld.

Redenen waarom mensen guilty pleasures hebbenVoorbeelden
Vrijheid om te genieten zonder oordeelNummers uit de jaren 80
Ironie en knipoog naar populaire cultuur“Never Gonna Give You Up” van Rick Astley
Gezelligheid en hilariteit bij het delen met anderen“The Bachelor” tv-show

Het hebben van guilty pleasures is dus helemaal niet erg. Het maakt ons menselijk en laat zien dat we allemaal onze eigen smaak en voorkeuren hebben.

Dus, waarom zou je je schamen voor het genieten van iets dat anderen misschien niet ‘cool’ vinden? Leef je uit en geniet volop van jouw guilty pleasures!

Bekende guilty pleasures

Er zijn veel bekende guilty pleasures in verschillende vormen van entertainment. In de muziekwereld zijn er bijvoorbeeld nummers die als “niet cool” worden beschouwd, maar waar veel mensen stiekem van genieten.

Denk aan de heerlijk foute nummers uit de jaren 80 die nog steeds hits zijn op feestjes, of de Nederlandstalige liedjes waar je ongegeneerd mee kunt meezingen. En laten we de muziek van bepaalde boybands niet vergeten, die stiekem onze harten hebben gestolen.

Ook films kunnen guilty pleasures zijn. Romantische komedies zijn vaak geliefd bij velen, ook al worden ze soms als cliché beschouwd. En laten we eerlijk zijn, wie kan er nou weerstaan aan de onschuldige charme van een tienerfilm?

Naast muziek en films zijn er ook andere vormen van entertainment die als guilty pleasures kunnen worden gezien. Denk aan reality-tv shows waar je stiekem van smult, roddelbladen die je volgt om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, of gewoon het bekijken van bepaalde YouTube-video’s waar je eigenlijk geen goede reden voor kunt geven waarom je er zo van geniet.

Het is belangrijk om te onthouden dat guilty pleasures persoonlijk zijn en dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Wat voor de één een guilty pleasure is, kan voor de ander juist helemaal niet interessant zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je geniet van wat je leuk vindt, ongeacht wat anderen ervan denken. Het is oké om af en toe jezelf toe te geven aan die guilty pleasures, gewoon omdat het je blij maakt. Dus laat je niet tegenhouden door wat anderen zeggen en geef toe aan jouw genietmomentjes!

FAQ

Wat is een guilty pleasure?

Een guilty pleasure is iets waaraan men stiekem genoegen beleeft, terwijl men weet dat het eigenlijk niet hoort. Het kan een stiekem genot of heimelijk pleziertje zijn.

Waarom hebben mensen guilty pleasures?

Mensen hebben guilty pleasures om verschillende redenen. Enerzijds kan het een manier zijn om te genieten van cultuur die als “niet cool” wordt beschouwd in de samenleving. Anderzijds kunnen guilty pleasures ook dienen als een manier om te laten zien dat je smaak en status hebt, maar dan met een knipoog. Het kan ironisch zijn en je kunt laten zien dat je van populaire cultuur geniet, terwijl je heus wel weet wat “echte smaak” is.

Wat zijn bekende guilty pleasures?

Bekende guilty pleasures zijn onder andere nummers uit de jaren 80, foute Nederlandstalige liedjes, de muziek van bepaalde boybands, romantische komedies, tienerfilms, reality-tv shows, roddelbladen en het bekijken van bepaalde YouTube-video’s. Het is belangrijk om te onthouden dat guilty pleasures persoonlijk zijn en dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft.


Andere bekeken ook

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>