Veel mensen ervaren stress. Nu is af en toe stress ervaren niet zo’n punt. Dit kan zelfs nodig zijn, om je voor gevaar te waarschuwen of om je in gang te zetten. Maar als je langdurig stress hebt, is het een ander verhaal. Dit kan verschillende nadelige gevolgen hebben, waar je in dit artikel meer over leest.
Slechter slapen
Stress kan je wakker houden als je eigenlijk wil slapen. Daarom komen slaapproblemen vaak voor bij mensen die stress hebben. En dat is vervelend, want slaap heb je nu juist zo hard nodig om tot rust te komen en te herstellen. En slaapproblemen kunnen je ook weer stress opleveren. Dat is dus eigenlijk een vicieuze cirkel. Een slaapprobleem kent verschillende vormen. Zo komt onrustig slapen veel voor, omdat het lichaam er bij chronische stress aan gewend is geraakt om altijd actief en alert te zijn. Ontspannen is dan dus moeilijk. Je kunt slaapproblemen stapje voor stapje proberen op te lossen, bijvoorbeeld door een vast slaapritme aan te houden.
Geheugenverlies
Je kunt geheugenverlies krijgen als gevolg van chronische stress. Nu hoef je er niet zomaar bang voor te zijn dat je dan alles vergeet, maar het is wel moeilijker om dingen te onthouden. En daar heb je in je dagelijkse bestaan misschien toch best wat last van.
Sneller prikkelbaar
Nog een bekend gevolg van langdurige stress? Je bent sneller prikkelbaar. Het is je zomaar te veel, als iemand je iets vraagt of als er iets onverwachts gebeurt. Als je stress hebt, is het namelijk moeilijker om alle ballen hoog te houden. Dit kan versterkt worden door doorslaapproblemen, omdat je dan ook nog eens moe bent. Heb je veel last van schommelingen in je humeur? Ook dit kan een teken zijn dat je te veel hooi op je vork hebt. Probeer dan toch wat gas terug te nemen.
Fysieke problemen
Tot slot kunnen ook fysieke problemen optreden als je chronische stress hebt. Doorgaans ontstaat dit niet meteen, maar de kans neemt wel toe op de lange termijn. Je immuunsysteem verzwakt, waardoor je sneller ziektes of infecties kunt oplopen. Ook maag- en darmproblemen kunnen ontstaan door langdurige stress. En er is nog meer om rekening mee te houden. Zo verhoogt chronische stress het risico op een hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes. Dat komt door de constante belasting van het cardiovasculaire systeem. Dat is dus absoluut een reden om chronische stress aan te pakken en dit zoveel mogelijk te verminderen in je leven. Dat lukt misschien niet van de ene op de andere dag, maar je kunt altijd stappen zetten om een zorgelozer leven te gaan leiden. Hier kan bijvoorbeeld een psycholoog je bij helpen, als je er zelf niet goed uitkomt. En met iemand praten is eigenlijk sowieso een aanrader, want dat kan jou al een stukje extra rust bieden.
Neem de gevolgen die door chronische stress kunnen ontstaan serieus. Dit kan je zelfs motiveren om stress te verminderen in je leven. Zet je eigen gezondheid in ieder geval altijd op de eerste plaats.